Bron: www.solarmagazine.nl dd 01 dec. 2023

© Energieopwek.nl

© Energieopwek.nl

1 december 2023

Windmolens produceren recordvolume stroom, aandeel zonne-energie in november 6 procent

Windmolens hebben in Nederland in november een recordvolume aan stroom geproduceerd. Ze waren goed voor 35 procent van de Nederlandse elektriciteitsvraag. Zonne-energie was goed voor 6 procent.

Dat blijkt uit de maandcijfers van Energieopwek.nl.

Maandrecord
Het vorige maandrecord van windenergie dateerde van februari 2022 en was 32 procent. De totale hoeveelheid duurzame energie lag in november overigens 16 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar.

De grote bijdrage van windenergie had meerdere oorzaken, waaronder de grote hoeveelheid wind in november. Bovendien is het aantal windparken gegroeid en leverden nieuw opgeleverde windmolens op zee steeds meer stroom. Die groei houdt naar verwachting aan, omdat een aantal van de nieuwe windmolens op zee nog niet op volle kracht draait.

Zonnepanelen
De productie van zonnepanelen was gering in de donkere novembermaand. Hoewel er in vergelijking met vorig jaar zo’n 25 procent meer zonnepanelen liggen, kwam de productie ongeveer gelijk uit. Toch was november 2022 met 98 uur zon een stuk zonniger dan de 62 uur uit november 2023. Het aantal zonuren lag volgens het KNMI afgelopen maand dan ook licht onder het gemiddelde van 67 zonuren.

Dankzij de stevige windbijdrage kwam in november de helft van alle stroom uit hernieuwbare bronnen. November vorig jaar was dat 40 procent.

ElektriciteitNovember 2023
Conventioneel50,4 procent
Wind-op-land20,6 procent
Wind-op-zee14,7 procent
Biomassa8,1 procent
Zon-pv6,2 procent
Waterkracht0,1 procent

Elektrificatie
Het finale energiegebruik in Nederland bestaat uit 3 onderdelen; voor 55 procent uit warmte voor gebouwen en industrie, voor 25 procent uit transport in de vorm van weg- en vliegverkeer en tot slot voor 20 procent uit het stroomverbruik. Door elektrificatie van de industrie, vervoer, koken en verwarmen zal het aandeel elektriciteit groeien.

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) berekent dat dit in 2030 ongeveer uitkomt op 24 procent van het finale gebruik. Daarvan is dan 75 procent hernieuwbaar. In die berekening zit nog niet de aangekondigde extra 10 gigawatt aan windmolens op zee.

Door: Els Stultiens


Geplaatst

in

door

Tags: