Uitgebreide subsidie uitleg per 01-01-2024
Alleen nog subsidie voor warmtepomp met hoog energielabel, dit verandert in de duurzame subsidie
Huiseigenaren krijgen in 2024 alleen nog subsidie voor een warmtepomp als deze energielabel A++ of hoger heeft. Vanaf label A+++ krijgen mensen extra subsidie. De subsidie voor zonneboilers gaat omlaag. We zetten vijf veranderingen op het gebied van de duurzaamheidssubsidie op een rij.
Maartje Huijben 14-12-23, 16:15
Huiseigenaren kunnen met de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) een deel van hun investeringen vergoed krijgen als zij investeren in isolatie, warmtepomp, zonneboiler, elektrische kookvoorziening of de aansluiting op een warmtenet. Het kabinet heeft voor volgend jaar het budget met 40 miljoen euro verhoogd naar in totaal 600 miljoen.
Lees ook
- PREMIUMVan het gas af met een warmtepomp, wat kost dat en wat levert het op?
- PREMIUMGeen prijsplafond, hogere belasting op gas en hogere netbeheerkosten: dit betekent het voor je energierekening
about:blankhttps://acdn.adnxs.com/dmp/async_usersync.htmlabout:blank
1. Warmtepomp
Warmtepompen moeten vanaf volgend jaar minimaal energielabel A++ hebben om voor subsidie in aanmerking te komen. Het energielabel van een warmtepomp is gebaseerd op de hoeveelheid elektriciteit die het apparaat verbruikt. Hoe hoger het label, hoe zuiniger het apparaat werkt. Warmtepompen vanaf label A+++ krijgen een aanvullende subsidiebonus van 225 euro. Wie in 2023 een minder zuinige warmtepomp kocht, maar pas in 2024 laat installeren, kan nog wel subsidie aanvragen.
Bij je installateur kun je checken welk energielabel je warmtepomp heeft. ,,Afgelopen jaar had 3 procent van het totaal aantal verkochte warmtepompen met een ISDE-subsidie een energielabel A+ of lager’’, zegt Dick Reijman van Techniek Nederland. ,,De subsidie dekt gemiddeld een derde van de kosten voor de warmtepomp én installatie. Voor een hybride warmtepomp op buitenlucht krijg je tussen de 1950 tot 3000 euro subsidie. Voor een volledige lucht/water-warmtepomp is dat tussen de 1950 tot 3750 euro. Voor een bodemwarmtepomp begint de subsidie bij 3750 euro en loopt het op tot 5100. Het subsidiebedrag hangt af van het vermogen en het energielabel.’’
2. Monumentale woningen
Eigenaren van monumentale woningen komen vanaf 2024 eerder in aanmerking voor subsidie. Vanwege het behoud van het monumentale karakter kan niet altijd HR++-glas of buitengevelisolatie worden aangebracht. Veel monumenten hebben tevens geen spouwmuur, waardoor isoleren ingewikkeld is. Hierdoor voldoen de investeringen vaak niet aan de voorwaarden van de ISDE. Voor monumenten worden de minimale isolatiewaarden en minimale afmetingen voor glasisolatie soepeler, waardoor meer huiseigenaren subsidie kunnen krijgen.
Monumenteigenaren hoeven niet minimaal 8 vierkante meter, maar 3 vierkante meter glasisolatie aan te brengen. Het glas mag daarbij ook als voor- of achterzetbeglazing worden geplaatst, zoals bijvoorbeeld nodig is bij glas-in-loodramen.
3. Extra subsidie milieuvriendelijk isolatiemateriaal
Milieuvriendelijk isolatiemateriaal van bijvoorbeeld hout, vezelhennep of vlas is vaak duurder dan de reguliere variant. Om het gebruik van biobased milieuvriendelijk isolatiemateriaal te stimuleren, stelt het kabinet een extra subsidiebedrag per vierkante meter beschikbaar. Dit kan oplopen tot 6 euro per vierkante meter in het geval van gevelisolatie.
4. Zonneboilers
De subsidie op grotere zonneboilers gaat vanaf 2024 omlaag. ,,Maar ze werken wel heel efficiënt’’, zegt Reijman. De overheid verlaagt de subsidie om te voorkomen dat deze in verhouding te veel subsidie wordt uitgekeerd.
Zonneboilers met een oppervlakte van 5 tot 10 vierkante meter krijgen 0,55 euro per kWh. Eerder was dit 1,02 euro. Zonneboilers met een oppervlakte van meer dan 10 vierkante meter krijgen nog 0,28 euro, waar dit eerder 0,45 euro was.
5. Warmtenet
Bewoners die kunnen aansluiten op een warmtenet kunnen volgend jaar een hogere tegemoetkoming krijgen. De subsidie gaat van 3350 naar 3775 euro.