Bron: Nieuws Marokko, 22-12-23

Europa onderzoekt miljardenproject voor waterstofpijpleiding naar Marokko

MAROKKO

22 DEC ’23

De Europese Unie onderzoekt de mogelijkheid om een nieuwe waterstofpijpleiding aan te leggen die Marokko zou verbinden met het bestaande gasnetwerk in Europa.

Dat zou miljarden euro’s kosten, maar ook bijdragen aan de Europese plannen voor een groene energietransitie in 2040. Marokko zou een van de belangrijkste leveranciers van groene waterstof kunnen worden, een duurzame brandstof die wordt geproduceerd met hernieuwbare energie.

Dat blijkt uit een rapport van de Europese Alliantie voor Groene Waterstof, een samenwerkingsverband van bedrijven, onderzoeksinstellingen en overheden die de ontwikkeling van groene waterstof willen versnellen.

Het rapport stelt dat de invoer van groene waterstof naar Europa via bestaande of nieuwe gaspijpleidingen zou kunnen verlopen, die ook andere landen als Algerije, Saoedi-Arabië, Egypte, Qatar, Oekraïne, Slowakije en Hongarije zouden kunnen aansluiten. Deze landen hebben allemaal een potentieel om groene waterstof te produceren of te transporteren.

Het rapport schetst verschillende scenario’s voor de invoer van groene waterstof naar Europa in 2030 en 2040, afhankelijk van de vraag, de productiekosten en de infrastructuur. Een van de scenario’s is dat de bestaande gaspijpleiding die Italië met Algerije verbindt, wordt gebruikt om groene waterstof te transporteren die wordt geproduceerd in Noord-Afrika.

Een andere mogelijkheid is dat de bestaande gaspijpleiding die Saoedi-Arabië verbindt met Egypte, Qatar en Griekenland, wordt gebruikt om groene waterstof te transporteren die wordt geproduceerd met zonne-energie. Een derde optie is dat de bestaande gaspijpleiding tussen Oekraïne, Slowakije en Hongarije, wordt ingezet om groene waterstof te importeren die wordt geproduceerd met windenergie.

Algerije heeft zich echter teruggetrokken uit het H2Med-project, dat een nieuwe waterstofpijpleiding zou aanleggen die verbonden zou zijn met de Europa-Maghreb-gaspijpleiding, vanwege de diplomatieke spanningen met Marokko. De twee landen hebben een langlopend conflict over de Sahara, een gebied dat wordt teruggeclaimd door Marokko. De onafhankelijkheidsbeweging Polisario verzet zich daartegen. Algerije steunt Polisario en heeft twee jaar geleden de diplomatieke betrekkingen met Marokko verbroken.

Spanje en Marokko zetten het H2Med-project voort, dat gezien wordt als een revolutionair initiatief voor de Europese energietoekomst. Tussen de twee landen loopt een onderzeese pijpleiding die voorheen werd gebruikt om Algerijns gas, via Marokko, naar Spanje te vervoeren. Het waterstofproject van de twee buurlanden beoogt de productie van groene waterstof in Noord-Afrika te stimuleren en te koppelen aan de Europese vraag. Het project zou ook de economische en sociale ontwikkeling van de regio kunnen bevorderen en de geopolitieke stabiliteit kunnen versterken.

Marokko werkt samen met het Zwitserse bedrijf HYNAT om het potentieel van natuurlijke waterstofgas in het land te schatten. Het Nationaal Bureau voor Koolwaterstoffen en Mineralen (ONHYM) meldt dat er veelbelovende gebieden zijn gevonden waar natuurlijke waterstofgasstroom aanwezig is, afkomstig uit het onderste deel van de aardkorst. Dit is een zeldzaam fenomeen dat nog niet goed wordt begrepen, maar dat mogelijk een nieuwe bron van groene waterstof kan vormen.

ONHYM en HYNAT hebben verschillende veldmissies uitgevoerd, met metingen ter plaatse van gaslekken, vooral waterstofgas, evenals geofysische dekking op de grond. De resultaten bevestigden opnieuw het bestaan van een natuurlijke waterstofstroom, en chemische en isotopische analyses van de edelgassen (helium, neon en xenon) toonden aan dat de stroom afkomstig is van het onderste deel van de aardkorst. Het ONHYM stelt dat het veel partnerschapsaanbiedingen heeft ontvangen van andere particuliere bedrijven, die nog in behandeling zijn.

Marokko speelt daarmee een sleutelrol in de Europese visie op de energietransitie naar waterstof. Waterstof wordt beschouwd als een veelbelovende oplossing voor de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Waterstof kan worden gebruikt voor de opslag en het transport van hernieuwbare energie, en voor de aandrijving van voertuigen, industrieën en gebouwen.

Duitsland, de grootste economie van Europa, heeft al interesse getoond in een partnerschap met Marokko op het gebied van waterstof. Tijdens de G20-top in oktober vonden er hoogwaardige gesprekken plaats tussen Rabat en Berlijn over deze kwestie.

Duitsland heeft een nationale waterstofstrategie gelanceerd, die onder meer voorziet in de samenwerking met andere landen om groene waterstof te produceren en te importeren. Marokko is een van de potentiële partners, vanwege zijn gunstige geografische ligging, zijn politieke stabiliteit en zijn ambitieuze plannen voor hernieuwbare energie.

© MAROKKO.NL 2023


Geplaatst

in

door

Tags: