Bron:destentor.nl dd. 12 feb. 2024

De gemeente Zwartewaterland hoopt dat inwoners met een oude cv ketel in huis die op termijn gaan vervanging voor een gasloos alternatief. (foto ter illustratie)
De gemeente Zwartewaterland hoopt dat inwoners met een oude cv ketel in huis die op termijn gaan vervanging voor een gasloos alternatief. (foto ter illustratie) © ANP / ANP

Warmtenet in wijken Hasselt en Genemuiden niet haalbaar: inwoners moeten zelf cv-ketel vervangen

Bewoners van vier wijken in Hasselt en Genemuiden zullen zelf aan de slag moeten om hun woning gasloos te maken. Er komt geen collectief warmtenet.

Ingrid Stijkel 12-02-24, 06:00

Zwartewaterland heeft de ambitie in 2040 volledig van het gas af te zijn. Een plan uit 2021 waarvoor de mogelijkheden zijn onderzocht.

In een onderzoek hoe dat uit te voeren lag het vizier op de wijken Hasselt Om de Weede en Dedemsvaart-Zuid in Hasselt en de Greente en Achter ’t Tag in Genemuiden. De focus kwam daarbij te liggen op twee van de vier wijken die mogelijk geschikt zouden zijn voor een collectief warmtenet op basis van aquathermie. Dat waren de wijken Greente en Dedemsvaart-Zuid.

Uit de studie blijkt nu dat zo’n warmtenet toch niet haalbaar is. Alleen een kleinschalig warmtenet bij appartementencomplexen in de wijk Greente zou mogelijk zijn.

Zelf zoeken naar individuele oplossingen

De conclusie van de onderzoekers én het college van burgemeester en wethouders is nu dat inwoners van de vier wijken zelf naar individuele oplossingen moeten zoeken om van het gas af te kunnen.

Dat betekent dat elk huishouden zelf kijkt welke energiezuinige maatregelen het best kunnen worden genomen en welk nieuw warmtesysteem het beste kan worden geïnstalleerd. Daarbij moet gedacht worden aan extra isolatie, vloerverwarming en uiteindelijk vervanging van de cv-ketel door bijvoorbeeld een (hybride) warmtepomp.

Voor elke woning zal een eigen plan opgesteld moeten worden, waarvoor de eigenaar zijn eigen verantwoording draagt. Een grote opgave voor de inwoners, erkent wethouder Harrie Rietman. Tegelijkertijd vindt hij ook dat inwoners daarvoor ruim de tijd hebben: tot 2040.

De gemeente is zich ervan bewust dat het een lastige klus zal worden de inwoners hierbij te betrekken. ‘Het bewustzijn rondom de warmtetransitie is niet bij alle bewoners even hoog’, staat er in het raadsvoorstel over dit onderwerp. En: ‘De veronderstelde investering weerhoudt inwoners zich er in te verdiepen’.

Ambitie 2040 gasvrij blijft staan

Toch wil het dagelijkse bestuur van de gemeente niet afstappen van de ambitie in 2040 een gasloze gemeente te zijn. In 2031 moet de gemeenteraad oordelen of dat ook echt haalbaar is.

Energieklussers, -coaches, en -adviseurs en gratis webinars moeten inwoners op de goede weg helpen. Naast subsidies die er al zijn voor energiezuinig wonen, is er een extra isolatiesubsidie voor mensen die minder te besteden hebben.

Het is nog maar het begin van een enorme energietransitie in de gemeente, want ook voor andere wijken zullen uitvoeringsplannen moeten worden opgesteld. De gemeenteraad vergadert 15 februari over het collegevoorstel.


Geplaatst

in

door

Tags: