Rapport: Er zijn enorme onbenutte energievoorraden onder de zee
In een nieuw onderzoeksrapport wijst een adviesbureau voor geowetenschappen op een onaangeboorde energiebron diep onder het zeeoppervlak, die kan bijdragen aan de oplossing van de wereldwijde energie- en klimaatcrisis.
GEPUBLICEERD OP 24.02.24
In de strijd om de CO2-uitstoot van fossiele brandstoffen te verminderen, zoeken wetenschappers en regeringen naar alternatieve oplossingen om de groeiende wereldbevolking van energie en warmte te kunnen blijven voorzien.
Zonne- en windenergie hebben zich al bewezen als stabiele, milieuvriendelijke energiebronnen, maar ze volstaan niet om aan de groeiende energievraag te voldoen.
Terwijl we wachten op satellietzonneparken in de ruimte en stabiele fusiereactors, zoeken we naar bronnen die nu al kunnen worden aangeboord. Een geologisch adviesbureau denkt dat het zo’n bron heeft gevonden.
Het internationale Centre for Good Governance (CGG) denkt een gigantische onontgonnen energiereserve te hebben ontdekt op de bodem van de oceaan: geothermische energie.
Het in Frankrijk gevestigde bedrijf heeft een witboek gepubliceerd, een soort wetenschappelijk overheidsrapport, waarin het warmte uit de diepste ondergrond noemt als alternatieve energiebron.
Energie uit magma
Geothermische energie is energie uit warmte die wordt gewonnen uit de bodem. Dit is niet helemaal hetzelfde als geothermie of aardwarmte, waarbij een paar meter in de grond wordt gegraven. Bij geothermische energie komt de warmte van kilometers diepte.
In het rapport wordt geschat dat de mensheid miljoenen jaren vooruit kan met geothermische energie, en in tegenstelling tot wind- en zonne-energie kan er stabiele energie worden geoogst op alle uren van de dag en nacht, onafhankelijk van weer en wind.
Er bestaan al geothermische energiecentrales op verschillende plekken ter wereld, bijvoorbeeld in IJsland, maar het is moeilijk en duur om bij de ondergrondse reserves te komen, omdat dit vanaf het land wordt gedaan.
Daarom vormt geothermische energie momenteel slechts 1 procent van de wereldwijde energieproductie.
Als bedrijven wel investeren in geothermische energie onder zee, richten ze zich op veilige plekken zoals de Pacifische Ring van Vuur, een gebied met vulkanen die relatief makkelijk te bereiken zijn.
Het CGG stelt in zijn rapport dat de huidige vulkanische gebieden waar energie wordt gewonnen te complex en gevarieerd zijn om op termijn een stabiele energiebron te garanderen.
Er is echter een gigantische onontgonnen energiebron op de oceaanbodem daar waar de tektonische platen voortdurend van elkaar af bewegen – zogeheten onderzeese ruggen.
Deze onderzeese gebergten hebben veel vulkanische activiteit, doordat er een dunne laag nieuwe korst ontstaat waar de tektonische platen uit elkaar gaan. Dit wordt ook wel oceanische spreiding genoemd.
https://youtube.com/watch?v=pHWceRySDb8%3Fsi%3D5LMnAgIFKbeQdLgb%26enablejsapi%3D1%26origin%3Dhttps%253A%252F%252Fwibnet.nl
Meer dan alleen stroom
Het CGG denkt dat er meer dan 65.000 km2 van deze spleten zijn, waar het magma van de aarde zo dicht bij het oppervlak komt dat het stolt tot nieuw gesteente waaruit geothermische energie kan worden gewonnen.
De uitdaging is echter om een elektriciteitsnet aan te leggen dat helemaal tot aan deze diepe gebieden in de oceaan reikt. Dit moet over langere tijd worden opgebouwd, benadrukt het CGG.
Naast stroom kan zoet water worden opgevangen uit stoom die door onderzeese turbines omhoog stroomt. Daarnaast kan groene waterstof worden opgewekt via elektrolyse, die als zodanig kan worden gebruikt of kan worden omgezet in ammoniak.
Het bureau benadrukt ook dat er zeldzame mineralen en grondstoffen kunnen worden gewonnen en dat het ongebruikte zoete water kan worden gebruikt voor landbouw.
Het CGG heeft zijn idee gepatenteerd en wil het verkopen aan overheden en bedrijven om hen te helpen locaties en technische oplossingen te zoeken om ondergrondse energie uit de zeebodem te halen.
Onderzoekers boren diep naar groene energie
‘Hoewel de patentaanvraag een erkenning is van het uitstekende werk van onze geothermische experts, gaat het ons er vooral om ervoor te zorgen dat deze hulpbronnen snel, verantwoord en rechtvaardig ontwikkeld kunnen worden,’ zegt Peter Whiting, vicedirecteur van het CGG, in een persbericht.
Het witboek is gepubliceerd op de website van het CGG.