Belangrijk artikel
PREMIUM
Enthousiasme over aansluiting op warmtenet ontbreekt bij bewoners, maar gemeente geeft niet op
Hoewel slechts 22 procent van de benodigde 50 procent van de huishoudens zich aanmeldde voor het warmtenet, schrijft de gemeente Pijnacker-Nootdorp het project Aardgasvrij Klapwijk nog niet af. Het warmtenet blijft volgens het stadsbestuur het beste alternatief voor aardgas. Toch zijn bewoners niet enthousiast. Hoe nu verder?
Sandra Don 04-11-23, 12:00
Dat de gemeente niet definitief een streep zet door het veelbesproken project is opvallend, aangezien tot die 22 procent van aanmelders ook woningcorporatie Rondom Wonen behoort. De corporatie verhuurt woningen in Klapwijk, de eerste wijk in Pijnacker-Nootdorp die van het aardgas af moet, maar die huurders hebben geen invloed op dat besluit.
Tot 31 oktober konden bewoners van fase A – zo’n 280 woningen – zich aanmelden voor een aansluiting op het warmtenet van HVC. Meer dan honderd keukentafelgesprekken werden er gevoerd waarin huiseigenaren een passend aanbod kregen voorgeschoteld. Om te kunnen aansluiten, zijn er aanpassingen in huis nodig. En juist de kosten daarvan – gemiddeld 7000 euro – vormen voor veel mensen een bottle neck.
Te hoge kosten
,,De komende periode gebruiken wij om de eerste geconstateerde belemmeringen in kaart te brengen en op te lossen”, legt een gemeentewoordvoerder uit. ,,Eén van de argumenten die vaker naar voren kwam, is dat woningeigenaren de te maken kosten te hoog vinden. Zij vergelijken dit met de bestaande gasaansluiting en de vervangingskosten van een cv-ketel.”
De inwoners van Klapwijk hebben inmiddels een brief ontvangen waarin zij worden uitgenodigd een vragenlijst in te vullen. ,,Hiermee halen we informatie op, waaronder de overwegingen om wel of niet aan te sluiten op het warmtenet”, aldus de zegsvrouw. De vragenlijst kan tot en met 25 november worden ingevuld. Daarna volgt een evaluatie die begin 2024 klaar moet zijn.
Opening creëren
Wat de uitkomst van die evaluatie ook zal zijn, het bewonersinitiatief Gasloos Pijnacker-Nootdorp, dat geen voorstander van het warmtenet is, hoopt dat er de komende tijd een opening wordt gecreëerd richting de bewoners om te komen tot een oplossing voor de toekomst.
,,Het is goed dat er nu even op de rem wordt getrapt. Het is niet voor niets dat er zoveel mensen twijfels hadden over deelname aan het project”, stelt Theo Wijnekus namens het bewonersinitiatief, dat graag ziet dat andere alternatieven, zoals waterstof, ook worden onderzocht. ,,Wij blijven graag in gesprek met de gemeente en verwachten dat we betrokken worden bij het vervolgproces.”
We zien het warmtenet nog steeds als een bewezen effectieve oplossing om van het gas af te gaanWopke van Os, belangenvereniging Warm Klapwijk
Het bestuur van belangenvereniging Warm Klapwijk vindt het daarentegen jammer dat een ‘kansrijk alternatief voor de wijk uit beeld dreigt te raken’. ,,We zien het warmtenet nog steeds als een bewezen effectieve oplossing om van het gas af te gaan”, benadrukt Wopke van Os. ,,Hoewel we de kosten voor bewoners hoog vinden, zijn deze aanzienlijk lager dan die van het andere alternatief: een hybride warmtepomp en bijbehorende isolerende maatregelen.”
Warm Klapwijk hoopt dat de gemeente en HVC op de een of andere manier een doorstart zullen maken met het warmtenet in Klapwijk. ,,Wij zullen ons blijven inzetten voor het behartigen van de belangen van onze leden en het objectief en eerlijk informeren van hen.”
Nieuw aanbod
Of die ‘doorstart’ er komt, is de vraag. De gemeente en HVC zien het warmtenet nog steeds als ‘meest kostenefficiënte alternatief’ voor aardgas. ,,De resultaten van de evaluatie zullen bepalen hoe en op welke termijn er opnieuw een aanbod zal worden gedaan aan de bewoners. Het gewijzigde plan zal vervolgens eerst aan het college en de gemeenteraad worden voorgelegd.”
Niet geheel onbelangrijk zijn de financiën. Pijnacker-Nootdorp heeft voor het project een subsidie van 7,5 miljoen euro van het Rijk ontvangen. De komende periode is er overleg over de voorwaarden voor de toekomstige inzet van deze gelden en/of het teruggeven van de subsidie.