Beste bewoners van Klapwijk,
de tussentijdse enquête-uitslag van www.gasloosloospijnackernootdorp.nl geeft de verdeeldheid van meningen aan met betrekking tot de overstap naar een andere energievoorziening. Zie bijlage.
Tot op heden heeft de gemeente niet de bewoners, in grote getalen, over de drempel kunnen krijgen voor het aardwarmteproject van HVC.
Er bestaat nog steeds veel onduidelijkheid binnen het traject.
Gasloospijnackernootdorp heeft getracht de vragen en meningen onder de aandacht te brengen middels gesprekken met de burgemeester, betrokken wethouder en programmamanager Duurzaamheid.
De 20 belangrijkste vragen van de bewoners, waaruit de zorgen blijken, hebben wij de burgemeester toe vertrouwd in afwachting op antwoord van deze vragen.
Na enige weken heeft Gasloospijnackernootdorp de antwoorden op de vragen ontvangen van de gemeente. **Zie tekst bij link Telstar-online.
De antwoorden geven geen ander beeld dan op de gestelde vragen tijdens de bijeenkomsten georganiseerd door de gemeente.
Derhalve nog steeds ontevreden-, en onduidelijkheid onder de bewoners van huur- en koopwoningen binnen Klapwijk.
Vooropgesteld blijft dat de bewoners niet tegen de transitie zijn maar de manier waarop de keuze gemaakt is door de gemeente voor Geothermie. Wetenschappelijk staat ook nog steeds niet vast of Aardwarmte de ultieme vervanger is van het aardgas.
Wij staan nog aan het begin van het traject emissie welk in 2050 geformaliseerd moet zijn volgens de gemaakte milieu afspraken in Parijs.
Snelheid aan het begin van het traject kan zorgen voor problemen nu nog niet te benoemen.
Om de bewoners niet maatschappelijk in de problemen te brengen is het verzoek aan de gemeente het aardwarmtebesluit voorlopig vooruit te schuiven en meer onderzoek naar alternatieven te doen. Waaruit moet blijken wat echt de beste, voor de bewoners, en goedkoopste oplossing is bij overstap naar een andere energiebron.
Dit om een juiste beslissing te kunnen maken voor een schone- en betaalbare leefomgeving.
Opgemerkt wordt dat onze buurtgemeente Zoetermeer zich niet heeft ingeschreven voor de pilot van het Programma Aardgasvrije Wijken.
Daar ligt momenteel het initiatief bij de installateurs van verwarmingsinstallaties hoe om te gaan met de komende veranderingen binnen de energiewetgeving. De installatiebedrijven adviseren bij een defect aan de huidige cv-installatie deze te vervangen door één van Remeha of Bosch-Nefit. Kosten zijn beheersbaar mede doordat de bestaande leidingen gebruikt kunnen worden. Voornoemde fabrikanten leveren cv-installaties die nu gebruikmaken van aardgas en bij overschakeling naar waterstof deze binnen drie kwartier zijn aan te passen.
Tijdens gesprekken met installateurs gaan deze er vanuit dat waterstof binnen 2- tot hooguit 10 jaar de vervanger gaat worden van aardgas.
Stad aan ’t Haringvliet, wel pilotdeelnemer, gaat over in 2025 naar waterstof. Als daar een defect ontstaat aan een cv-installatie wordt deze nu al vanuit de subsidie vergoed. De gehele transitie wordt binnen die gemeente betaalt vanuit de subsidie, van het Ministerie van Economische Zaken, om de bewoners niet te belasten. Derhalve kost de overgang naar waterstof de bewoners niets. Voor meer informatie wordt verwezen naar de site www.stadaardgasvrij.nl
https://www.telstar-online.nl/reader/65828#p=4
**Gemeente geeft aan dat de prijzen ACM conform zijn voor het gebruik. Dat is gedeeltelijk correct want dat geldt voor het verbruik van de stof welk de woning verwarmd en niet voor de variabele kosten van de leverancier. De leverancier kan de variabele kosten verhogen zonder toestemming van de ACM.
Tros Radar heeft op maandag 10 april jl. aandacht geschonken aan dit feit bij Eteck die verantwoordelijk is voor de levering van warmte in Park van Buijsen en Tuindershof. Binnen deze uitzending is ook een bewoner van Pijlstaart, Park van Buijsen, geïnterviewd. Uitzendingen zijn terug te zien via internet;
https://radar.avrotros.nl
Vragen gesteld aan- en antwoorden van de Gemeente reeds toevertrouwd aan de site.
Klik op de kop van de tekst en op de datum eronder om het verslag geheel te lezen.