‘Ventilatiewarmtepomp zónder buitenunit geschikt voor 3 miljoen woningen’
Allemaal aan de warmtepomp is het credo dit decennium. Inventum Technologies ziet een grote markt voor ventilatiewarmtepompen en wil er 80.000 extra per jaar bouwen. ,,En dat is ook economisch goed voor Nederland.”
Ton Voermans 07-12-23, 08:30 Laatste update: 07-12-23, 10:31
Doodzonde om 21 graden warme lucht naar buiten te blazen voor de vogelsRichard Vermeeren
,,Het is doodzonde om bij het ventileren van de woning 21 graden warme lucht naar buiten te blazen voor de vogels’’, zegt Richard Vermeeren van Inventum Technologies. De hybride warmtepomp van het bedrijf haalt de warmte uit de ventilatielucht. Wat er uiteindelijk uit de afvoerpijp wordt geblazen is gekoeld tot wel -20 graden Celsius. De gewonnen warmte wordt gebruikt voor de verwarming of het opwarmen van een boiler. Als het echt koud wordt buiten springt de cv-ketel bij.
about:blankhttps://acdn.adnxs.com/dmp/async_usersync.htmlabout:blank
Het grote verschil met een reguliere lucht-waterwarmtepomp is dat er geen buitenunit nodig is, waarmee deze warmtepomp met name geschikt is voor appartementen of bovenwoningen waar geen ruimte is voor een buitendeel, of waar een zoemende buitenkast qua geluid geen optie is.
De hoeveelheid warme lucht waar de ventilatiewarmtepomp energie uithaalt, is beperkt tot de ventilatielucht. Het vermogen is daardoor ook beperkt, waardoor vooral woningen kleiner dan zo’n 150 vierkante meter en appartementen goed uit de voeten kunnen met het apparaat.
Nieuwe fabriekshal
De ventilatiewarmtepomp is niet nieuw. Inventum Technologies (niet te verwarren met het afgesplitste Inventum dat huishoudelijke producten als stofzuigers en magnetrons produceert) maakt ze al 35 jaar, maar door de energietransitie voorziet het merk nu een sterk groeiende markt. ,,We hebben nu een productie van 20.000 exemplaren en die kunnen we in de nieuwe fabriekshal opvoeren met 80.000 stuks’’, zegt operationeel directeur Jorn van Strien. ,,We hebben onderzocht dat ruim 3 miljoen woningen in Nederland geschikt zijn om het gasverbruik terug te dringen met een ventilatiewarmtepomp.’’
De eenvoudigste versie kost 4500 euro inclusief installatie. Voor dat model is 2250 euro overheidssubsidie beschikbaar. In zo’n vier jaar is de warmtepomp terugverdiend, zegt Inventum. Er zijn ook ventilatiewarmtepompen waarbij de cv-ketel geheel overbodig is, maar die vergen een wel drie keer grotere investering.
De opening van de warmtepompfabriek in Houten komt op het moment dat de PVV een regering probeert te vormen. Hoe de partij van Wilders denkt over klimaatplannen is bekend uit het verkiezingsprogramma: ‘De Klimaatwet, het Klimaatakkoord en alle andere klimaatmaatregelen gaan direct door de shredder.’
Ook zonder subsidie blijft een warmtepomp financieel interessantRick de Bruin
De Nederlandse warmtepompindustrie is er niet helemaal gerust op dat het bij grote woorden blijft als het de PVV lukt om een regering te vormen. Iedere fabrikant heeft vele miljoenen geïnvesteerd in de ontwikkeling van warmtepompen, en dat loopt gevaar als bijvoorbeeld door verlaging van de subsidie de warmtepomp te duur wordt.
Remeha, Intergas en Daalderop gaan samen honderdduizenden warmtepompen per jaar produceren. Dat een hybride warmtepomp een goede keuze is voor veel huishoudens die geld en CO2 wil besparen is al langer bekend, maar dat komt ook door de genereuze subsidie op de producten. Nu is er ongeveer 30 procent subsidie op een warmtepomp. ,,Als die subsidie zou wegvallen neemt de terugverdientijd met 2,4 jaar toe’’, zegt Rick Bruins van Remeha. Het duurt dan langer, maar de warmtepomp is dan nog steeds financieel interessant voor miljoenen huishoudens. ,,Wat er ook gebeurt, je hebt altijd financieel voordeel van verduurzamen.’’
Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland denkt dat de PVV-soep niet zo heet gegeten wordt. ,,Twee maanden geleden is de Tweede Kamer akkoord gegaan met het voorbereiden van de regelgeving om de warmtepomp in 2026 te verplichten. Mijn ongerustheid daarover bleek onterecht. Op basis van het Kamerbesluit zie ik de vervolgstappen met vertrouwen tegemoet. Warmtepompen zijn belangrijk voor de verduurzaming van Nederland. Ik ga ervan uit dat er een betrouwbare overheid is waar marktpartijen op kunnen varen. Ook wat betreft de subsidies die er voor warmtepompen zijn. En welke coalitie er ook komt, de doelstellingen van Parijs moeten gehaald worden en dan is de warmtepomp laaghangend fruit.’’
Je huis verduurzamen klinkt goed, maar wat levert het je concreet op? (video):
https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.608.2_en.html#goog_1118309865
05:55
Je huis verduurzamen: dat kan €70.000 opleveren
Groene industrie
Terpstra vervolgt dat een bloeiende groene industrie goed is voor Nederland. ,,Er wordt nu nagedacht over het nieuwe verdienvermogen van Nederland. Achter de hybride warmtepomp zit een enorme dynamiek, van de productie tot de opleiding van vakmensen. Als we dit goed doen is onze groene verdiencapaciteit een uitgerolde loper om geld te verdienen in de rest van Europa. Heel veel landen kijken qua duurzaamheid naar Nederland.’’
Inventum Technologies benadrukt dat de warmtepomp die het bedrijf maakt een Nederlands product is, driekwart van de onderdelen komt uit eigen land en slechts 5 procent uit landen buiten de EU. Bij het gros van de reguliere hybride warmtepompen is in ieder geval de buitenunit een kant-en-klaar Aziatisch product. Operationeel directeur Van Strien: ,, Door onze boilers en ventilatiewarmtepompen op Nederlandse bodem te blijven produceren en veruit de meeste componenten uit Nederland en ons omringende landen te betrekken, beperken we ook onze eigen CO₂-footprint zo veel mogelijk. Bovendien bieden we hiermee leveringszekerheid, omdat we minder afhankelijk zijn van toeleveringsketens in bijvoorbeeld Azië.”
Ook hij wijst erop dat Nederland vooroploopt met de energietransitie. ,,We zien ook belangstelling voor ons product in Duitsland, België en Engeland, waar ook regelgeving in de maak is om het gasverbruik terug te dringen en de warmtepomp te promoten.’’ Als Nederland ook een deel van die markt kan veroveren, dan wordt er nog meer geld verdiend met de verduurzaming.