Bron: AD, 30 nov. 2023

Theo Wijnekus van het bewonersinitiatief Gasloos Pijnacker-Nootdorp toont de nieuwe cv-ketel van de familie Verhoef.
Theo Wijnekus van het bewonersinitiatief Gasloos Pijnacker-Nootdorp toont de nieuwe cv-ketel van de familie Verhoef. © Dennis Wisse / DCI Media West

Deze mensen kozen bewust níet voor aansluiting op het warmtenet: ‘Ik heb net een nieuwe cv-ketel’

Inwoners van fase A in de wijk Klapwijk in Pijnacker zeiden eind vorige maand massaal ‘nee’ tegen een aansluiting op het nieuwe warmtenet, een manier om van het aardgas af te gaan. Waarom is er eigenlijk zo veel weerstand?

Sandra Don 30-11-23, 04:00

Toen de cv-ketel bij de familie Verhoef het onlangs begaf, moest er snel worden geschakeld. Een winter lang met twee kleine kinderen in de kou zitten, was geen optie. ,,Laten we de ketel repareren, investeren we in iets nieuws of melden we ons aan voor het warmtenet?” legt de vrouw des huizes hun dilemma voor.

Met het warmtenet doelt zij op dat van HVC dat in Klapwijk moet komen. Tot 31 oktober konden bewoners van de eerste fase, fase A – zo’n 280 woningen – zich aanmelden voor een aansluiting. Tijdens meer dan honderd keukentafelgesprekken kregen huiseigenaren een aanbod op maat voorgeschoteld. Om te kunnen aansluiten, zijn er aanpassingen in huis nodig. Juist de kosten daarvan – gemiddeld 7000 euro – vormen voor veel mensen een bottleneck.

Aan de Duikersloot, een van de ingangen van de wijk Klapwijk, hangt nog steeds dit reclamebord.
Aan de Duikersloot, een van de ingangen van de wijk Klapwijk, hangt nog steeds dit reclamebord. © Fred Libochant / DCI Media West

Betreffend bord op 30 november verwijderd!

Slechts 22 procent van de benodigde 50 procent om het project technisch mogelijk te maken, zei ‘ja’. Daarbij moet worden opgemerkt dat tot die 22 procent ook woningcorporatie Rondom Wonen behoort.

Celine Verhoef begrijpt wel waarom er zo weinig animo is. ,,Veel mensen hebben twijfels of dit nu de juiste oplossing is. Wij hebben gekozen voor een nieuwe cv-ketel die ook op waterstof kan worden aangesloten, evenals op een warmtepomp. Een duurzaam alternatief waar we meerdere kanten mee op kunnen.”

Investering terugverdienen

Theo Wijnekus, die samen met Ed de Ruijter het bewonersinitiatief Gasloos Pijnacker-Nootdorp oprichtte, snapt die overwegingen wel. Hij schafte zelf ook drie jaar geleden een nieuwe cv-ketel aan. ,,Zo’n ketel kost gemiddeld 3000 euro. Die investering wil je eerst terugverdienen.”

Daar komt bij dat Gasloos Pijnacker-Nootdorp sowieso twijfels heeft bij het warmtenet. Het bewonersinitiatief vindt dat alternatieven, zoals waterstof, niet voldoende zijn onderzocht en zou graag zien dat burgers via een referendum hun mening mogen geven. ,,Nu heeft 6 procent van de 280 mensen in fase A ingestemd. Dat is een druppeltje op een gloeiende plaat”, aldus Wijnekus.

Slechts 6 procent van de 280 mensen in fase A heeft ingestemd. Dat is een druppeltje op een gloeiende plaatTheo Wijnekus, bewonersinitiatief Gasloos Pijnacker-Nootdorp

Toch geeft de gemeente Pijnacker-Nootdorp niet zomaar op. Het warmtenet blijft volgens het gemeentebestuur het beste alternatief voor aardgas. Er wordt gewerkt aan een evaluatie, die uiterlijk begin 2024 klaar moet zijn. Tot en met 25 november konden de inwoners van heel Klapwijk − 1445 huishoudens − een vragenlijst invullen.

In totaal hebben 385 mensen dit gedaan, laat een woordvoerster weten. ,,Dat is conform de verwachting. Het aantal zegt niets over het animo voor het warmtenet, maar wel iets over de betrokkenheid in de wijk bij dit onderwerp. Wij verwerken de resultaten in het evaluatieverslag.”

Warmtenet is duur alternatief

Inwoner Jan Veerman zal, ook als er in de toekomt wellicht een nieuw voorstel volgt, evenmin ja zeggen. ,,Ik heb me erin verdiept en het warmtenet is een duur alternatief. Bovendien, als je er eenmaal op zit, kun je geen kant meer op. Toen de politiek koos voor het warmtenet, rolde ik dan ook bijna van mijn stoel van verbazing. Vooral omdat die keuze voor en niet met mij en de bewoners van Klapwijk is gemaakt. Ik heb de wethouder aangeschreven, maar kreeg als reactie iets in de trant van: ‘Wij hebben verstand van zaken en u niet.’ Tja.”

Voor Veerman en zijn partner is het warmtenet niet interessant. ,,Onze cv-ketel is pas vijf jaar oud en ons gasverbruik miniem. Ik kreeg onlangs op een vakbeurs als tip de cv-ketel op maximaal 50 graden te zetten. Als het dan in huis behaaglijk warm blijft, is je huis geschikt voor een warmtepomp. Koud hebben we het nog niet gehad, dus daar zie ik in de toekomst meer in.”


Geplaatst

in

door

Tags: