Bron: AD.nl, dd. 04 feb. 2024

Met een reclamebord op de Duikersloot in Klapwijk probeerde de gemeente inwoners vorig jaar te verleiden zich alsnog aan te melden voor het warmtenet.
Met een reclamebord op de Duikersloot in Klapwijk probeerde de gemeente inwoners vorig jaar te verleiden zich alsnog aan te melden voor het warmtenet. © Fred Libochant / DCI Media West

Ondanks weinig animo hoopt gemeente bewoners met nieuw plan te verleiden van aardgas af te gaan

Er was vooral vanwege de hoge kosten te weinig animo onder bewoners om over te stappen naar een warmtenet, maar de gemeente Pijnacker-Nootdorp geeft niet op. Ze hoopt woningeigenaren alsnog te verleiden met een gewijzigd plan om van het aardgas af te komen. ,,Hopelijk loopt de gemeente in het vervolg iets minder hard van stapel.”

Sandra Don 04-02-24, 16:54

De gemeente deed het afgelopen jaar aan de eigenaren van 239 vrijesectorwoningen een aanbod om over te stappen op het warmtenet van HCV. Slechts 22 procent van de benodigde 50 procent om het project technisch mogelijk te maken, zei ‘ja’. Daarbij moet worden opgemerkt dat tot die 22 procent ook woningcorporatie Rondom Wonen behoort, die woningen in Klapwijk verhuurt.

Lees ook

‘Alle 239 woningen zijn benaderd, uiteindelijk hebben wij van zeven woningen niets vernomen. 123 bewoners hebben aangegeven geen interesse te hebben om een aanbod te krijgen. Er zijn uiteindelijk 108 keukentafelgesprekken gevoerd’, aldus de gemeente in haar evaluatie.

In die gesprekken is gekeken naar de situatie ter plekke. Vervolgens kregen huiseigenaren een aanbod op maat omdat er in de ene woning nu eenmaal meer werk moet plaatsvinden dan in de andere.

Grote betrokkenheid bewoners

Als onderdeel van deze evaluatie is er in november een vragenlijst uitgezet. Via de enquête is gevraagd naar redenen van inwoners om wel of niet aan te sluiten op het warmtenet. In totaal hebben 385 inwoners – zo’n 30 procent van de inwoners van Klapwijk – de vragenlijst ingevuld, wat wijst op een grote betrokkenheid van bewoners, stelt de gemeente in een reactie.

Voor velen zijn de hoge kosten – gemiddeld 6500 euro – de reden om niet aan te sluiten, aangezien de aanpassingen in de woning als te duur worden ervaren. Bovendien zien veel mensen geen noodzaak om nu al afscheid te nemen van aardgas, omdat deze fossiele brandstof voorlopig nog beschikbaar is. Een klein deel van de wijk kiest voor een elektrische oplossing, zoals een warmtepomp, als vervanging van aardgas.

Dat mensen problemen hebben met de kosten, was ons al bekend, evenals de twijfels over het warmtenet Theo Wijnekus, Bewonersinitiatief Gasloos Pijnacker-Nootdorp

Voor Bewonersinitiatief Gasloos Pijnacker-Nootdorp, dat graag ziet dat ook andere alternatieven voor aardgas zoals waterstof worden onderzocht, zijn de uitkomsten van de evaluatie geen verrassing. ,,Dat mensen problemen hebben met de kosten, was ons al bekend, evenals de twijfels over het warmtenet”, vertelt woordvoerder Theo Wijnekus.

Theo Wijnekus van het Bewonerscollectief Gasloos Pijnacker-Nootdorp test de nieuwe cv-ketel van zijn buren. In zijn directe omgeving kozen veel mensen voor een ander alternatief.
Theo Wijnekus van het Bewonerscollectief Gasloos Pijnacker-Nootdorp test de nieuwe cv-ketel van zijn buren. In zijn directe omgeving kozen veel mensen voor een ander alternatief. © Dennis Wisse / DCI Media West

Het bewonersinitiatief heeft de toezegging in het vervolg van het traject betrokken te blijven. ,,We krijgen weer een uitnodiging aan te schuiven op het moment dat er een gewijzigd plan van aanpak is. Hopelijk loopt de gemeente in het vervolg iets minder hard van stapel en blijft er aandacht voor de mening van de bewoners.”

Ook de Belangenvereniging Warm Klapwijk (BWK) zal betrokken blijven bij het vervolgproces, hetzij iets meer op de achtergrond. BWK was net als de gemeente en HVC overtuigd dat een aansluiting op het warmtenet op dit moment de beste en goedkoopste optie is om aardgasvrij te worden. Door hier meer afstand van te doen, denken zij de volgende keer meer mensen onafhankelijk te kunnen informeren.

Gemeente kreeg 7,5 miljoen euro

Het project Aardgasvrij Klapwijk is onderdeel van het gesubsidieerde Nationale Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW). Hier worden onder meer ervaringen opgedaan met het aardgasvrij maken van de bebouwde omgeving. Pijnacker-Nootdorp ontving voor deelname aan het project vorig jaar 7,5 miljoen euro.

De komende periode gaat de gemeente in overleg met de NPLW. ,,Hier gaan wij bespreken wat de mogelijkheden zijn van een hernieuwde inzet van de PAW-gelden. Hiervoor stellen wij de komende maanden een gewijzigd plan van aanpak op. Dit plan zullen wij dan eerst met de gemeenteraad bespreken”, aldus een gemeentewoordvoerster.


Geplaatst

in

door

Tags: