Bron: AD.nl dd. 07 feb. 2024

De dakwarmtepomp van Nefit Bosch werd twee jaar geleden gepresenteerd als studiemodel en is nu te koop. De installatie past op het pannendak als een dikke schoorsteen.
De dakwarmtepomp van Nefit Bosch werd twee jaar geleden gepresenteerd als studiemodel en is nu te koop. De installatie past op het pannendak als een dikke schoorsteen. © Marlies Wessels

Geen plek voor een warmtepomp? Binnenkort kan hij op je dak

Dat de warmtepomp in veel gevallen energie en geld bespaart, is afdoende aangetoond, maar waar laat je het ding? Fabrikanten maken de apparaten steeds kleiner of zelfs zonder buitendeel.

Ton Voermans 07-02-24, 20:11

Het ruimtebeslag van een warmtepomp is een serieus probleem. 42 procent van de Nederlanders woont in een rijtjeshuis, in steden, vaak zonder voortuin en met slechts een bescheiden achtertuintje waar iedere vierkante meter telt. Dan slokt die buitenunit toch de nodige ruimte op.

Een rondgang op de VSK Installatiebeurs, de tweejaarlijkse vakbeurs voor de verwarmingsbranche, in Utrecht laat zien dat fabrikanten proberen om dat probleem op te lossen. ,,Wij hebben iets uitgevonden voor de Nederlandse rijtjeswoning’’, vertelt een vertegenwoordiger van Atag trots. Een warmtepomp zónder buitenunit. Een witte kast, maat forse cv-ketel, met twee grote luchtafvoeropeningen. De ene zuigt de buitenlucht aan, de andere blaast de afgekoelde lucht weer naar buiten. Met de gewonnen energie wordt het huis verwarmd. Het apparaat is nog in ontwikkeling, met name het geluid dat hij binnen maakt is een aandachtspunt. ,,Eind 2025 leverbaar.’’

Helemaal nieuw is het idee van Atag niet. Sterker: Itho Daalderop heeft al een soortgelijke warmtepomp in de verkoop. En het bedrijf pronkt op de beurs met nog een nieuwtje: een soort ingeklapte dakkapel waar de warmtepomp komt te staan: op het dak dus. Via de zolder kan de monteur de installatie en het onderhoud doen, hij hoeft het dak niet op.

Blijf op de hoogte

Krijg een melding bij belangrijk nieuws over AD Economie.

Nefit Bosch heeft een warmtepomp die als een dikke schoorsteen in zijn geheel op het dak staat. Wie klein woont, hoeft dan geen ruimte op te geven. Twee jaar geleden op de vorige VSK-beurs werd het model gepresenteerd en nu is de dakwarmtepomp leverbaar.

De techniek achter de warmtepomp is niet nieuw, maar nu het verwarmingsapparaat in Nederland een massaproduct wordt, verfijnen de fabrikanten de apparaten wel en worden ze aangepast voor de Nederlandse huizen en winters.

Tot 70 graden Celsius

Steeds meer fabrikanten bieden bijvoorbeeld warmtepompen die tot 70 graden Celsius gaan, zo’n 20 graden meer dan een reguliere warmtepomp. Veel grote rigoureuze aanpassingen aan de woning, zoals extra isolatie of lagetemperatuurradiatoren, zijn daardoor minder urgent. Die hogere temperatuur gaat natuurlijk wel ten koste van de energiezuinigheid, maar nog steeds wint de warmtepomp qua efficiëntie en duurzaamheid van de gasketel.

Een andere duurzame manier om de woning grotendeels van het gas te krijgen, waar bedrijven op de VSK-beurs mee pronken, is de ventilatiewarmtepomp. Daarbij wordt de warmte van ventilatielucht van een woning teruggewonnen. Onder andere Inventum Technologies ziet een grote markt voor dit systeem en denkt dat drie miljoen huizen in Nederland er geschikt voor zijn. Eind vorig jaar opende het bedrijf een nieuwe fabriek om er 80.000 per jaar te kunnen bouwen.

Goedkoper

Fabrikant Remeha, met 20 procent marktaandeel in de warmtepompen, komt dit voorjaar met een cv-ketel met ingebouwde warmtepomp. Beide technieken zitten in één kast. Dat kan zomaar een paar 100 euro op de installatiekosten schelen en bovendien is de ketel met geïntegreerde warmtepomp ook goedkoper dan beide apparaten los én er is minder ruimte nodig. ,,De warmtepompen worden beter, kleiner en iets efficiënter. Maar verwacht geen prijsdalingen met tientallen procenten. Dat gaat niet gebeuren, maar enkele procenten goedkoper kan wel’’, zegt Remeha directeur Arthur van Schayk.

Afgelopen jaar werden 170.000 warmtepompen geïnstalleerd in Nederland; 120.000 in bestaande woningen en 50.000 bij nieuwbouwhuizen. Grote fabrikanten als Daalderop, Intergas en Remeha hebben hun fabrieken uitgebreid om ieder meer dan 100.000 exemplaren per jaar te kunnen maken.


Geplaatst

in

door

Tags: