HYDELTA 3 vervolgt waterstofonderzoek
Deze maand gaat de derde editie van het publiek-private onderzoeksprogramma HyDelta van start. Het onderzoek gaat in op de economische en technische inpassing van waterstofgas in het nationale aardgastransport- en distributiesysteem. De uitkomsten van het HyDelta-programma zijn openbaar en gratis beschikbaar en trekken wereldwijde belangstelling.
Op initiatief van Gasunie en Netbeheer Nederland vormde zich in 2020 het HyDelta-consortium, bestaande uit partijen met ruime ervaring in het onderzoeken en testen van transport en toepassing van waterstof. Het onderzoeksprogramma richt zich op een geïntegreerde aanpak van oplossingen voor het transport en gebruik van waterstof. Direct toepasbaar onderzoek staat centraal. In januari 2021 ging de eerste fase van het onderzoeksprogramma, HyDelta 1 van start, gevolgd door HyDelta 2. De onderzoeksresultaten zijn beschikbaar via onderstaande link:
Nieuwe vraagstukken
Tijdens het afgeronde werk in HyDelta 1 en 2 ontstonden op vijf thema’s nieuwe vraagstukken die beantwoord moeten worden om nú de juiste keuzes te kunnen maken bij investeringen in infrastructuur en om veilig te kunnen werken met waterstof:
- Asset management – over de gaskwaliteit van waterstof en het hergebruik van offshore infrastructuur
- Economie en maatschappij – over de uitrol van (tijdelijk) zelfvoorzienende waterstofregio’s, om bijvoorbeeld netcongestie te verlichten en hoe opbrengsten en risico’s gedeeld kunnen worden
- Emissies – over de broeikaseffecten van waterstof en de rol van ammoniak
- Randvoorwaarden – over de standaardisatie van eenheden, digitalisatie, de maakindustrie voor waterstofinfrastructuur en ruimtelijke indeling
- Technologie en veiligheid – over aanbevelingen voor het veilig omgaan met waterstof in het energienetwerk
Opstart waterstofmarkt
Internationaal groeit de laatste jaren het besef dat de productie en toepassing van CO2-neutrale waterstof een onmisbaar onderdeel van de energietransitie zal zijn. Ook in Nederland zijn initiatieven genomen, zowel vanuit het bedrijfsleven als beleidsmatig, om te komen tot de opstart van een waterstofmarkt. Ondanks alle initiatieven bevindt de ontwikkeling van een waterstofmarkt zich nog in een beginfase. Zo staan nog talloze vragen open, variërend van technische vragen rond de productie en de inpasbaarheid van waterstof in het transport- en opslagsysteem, tot vragen rond de economische en juridische aspecten ervan.
Openbaar beschikbaar
HyDelta 3 heeft een looptijd van 1 jaar. De resultaten uit het onderzoeksprogramma worden gepubliceerd en zijn openbaar beschikbaar.
Plannen voor ‘s werelds grootste groene energieparken in Mauritanië
Het Deens greentech bedrijf GreenGo Energy heeft een aanvraag ingediend bij het Ministerie van Aardolie, Energie en Mijnen in Mauritanië voor het ontwikkelen van een wind- en zonnepark met een capaciteit van 60 gigawatt. Het energiepark Megaton Moon zal energie leveren aan 35 gigawatt aan elektrolysers voor de productie van groene waterstof.
Mauritanië is een land aan de westkust van Afrika, grenzend aan de Westelijke Sahara, Algerije, Mali, Senegal en de Atlantische Oceaan. In het land moet, als het aan GreenGo Energy ligt, het energiepark Megaton Moon gebouwd worden. De aanleg zal gefaseerd uitgevoerd worden. De eerste proeffase willen ze starten tegen 2028 en de laatste fase staat gepland rond 2033-2035.
In totaal komt er voor 60 GW/190 TWh hybride zonne- en windopwekking. Deze duurzame energie wordt door 35 GW aan elektrolysers opgezet in jaarlijks 4 miljoen ton groene waterstof of 18 miljoen ton groene ammoniak. De Mauritanisch overheid moet de plannen van GreenGo Energy nog goedkeuren. De verwachting is dat daar in het eerste kwartaal van 2024 uitsluitsel over komt.
“De klimaatcrisis is reëel. We moeten onmiddellijk actie ondernemen om de toezeggingen van Parijs en NetZero te bereiken. Mauritanië is om een aantal sterke redenen ideaal gepositioneerd om een van de toekomstige productiehubs voor groene waterstof ter wereld te worden. Mauritanië heeft een van de beste zonne- en windbronnen ter wereld, grote gebieden met geschikt vlak land en kustnabijheid voor water en scheepvaart. De productiekosten van groene waterstof bedragen de helft van die van Noord-Europa.”Karsten Nielsen, CEO van GreenGo Energy