Economie•2 dec 10:00
Gasprijs keldert: ‘Energiecrisis is voorbij’
Auteur: BNR Webredactie
Nadat de gasprijs wekenlang relatief stabiel bleef rond de 47 euro per megawattuur, is de prijs de afgelopen week naar beneden geschoten. Op het dieptepunt stond de prijs zelfs onder de 41 euro, inmiddels schommelt de prijs weer rond de 42 euro.
BNR zet het belangrijkste economische nieuws van deze week voor jou op een rij zodat je volledig op de hoogte bent.
Begin oktober waren de gasprijzen voor het laatst zo laag. De lagere gasprijzen komen op het moment dat de voorraden in de Europese Unie overvol zitten met gas, terwijl het koude weer is aangebroken. Als er op grotere schaal naar de ontwikkeling van de gasprijs wordt gekeken, dan is te zien dat er een forse daling heeft plaatsgevonden. Begin dit jaar kostte een megawattuur gas op de Amsterdamse beurs nog rond de 85 euro. Reden genoeg voor Reuters-marktanalist John Kemp om te concluderen dat de ‘energiecrisis voorbij‘ is. Hij benadrukt dat de gasreserves in de EU op ‘recordniveaus’ zitten, terwijl de gasconsumptie in de eerste negen maanden van dit jaar in de grote EU-landen met 13 procent is gedaald, ten opzichte van het gemiddelde van de tien jaar voor de invasie van Rusland in Oekraïne.
Energierekening stijgt
Ondanks de daling die er in de afgelopen weken is geweest, zal het onwaarschijnlijk zijn dat de energierekening ook gaat dalen. In tegendeel zelfs, verwacht wordt dat die juist gaat stijgen. En dat heeft meerdere oorzaken. De gasprijs daalt weliswaar op dit moment naar een relatief laag niveau, maar in veel gevallen is de energievoorraad die leveranciers verwachten nodig te hebben al lange tijd ingekocht. De kosten die leveranciers eerder hebben gemaakt om gas in te kopen op een duurder moment, zullen dus worden doorberekend naar de klanten. Energiebedrijven Vattenfall en Essent hebben al aangekondigd dat de tarieven van variabele contracten zullen stijgen per 1 januari. Ook Budget Energie gaat de tarieven verhogen. Naast deze verhogingen gaat ook de belasting op gas omhoog. De overheid heeft bepaald dat vanaf de jaarwisseling er 9,3 cent extra belasting geheven moet worden op een kubieke meter gas.
DNB waarschuwt banken
Iets wat minder hard stijgt, zijn de spaarrentes. Daarvoor waarschuwt De Nederlandsche Bank de banken, omdat het de spanningen verhoogt in de samenleving. Terwijl de Europese Centrale Bank de rentes in sneltreinvaart heeft verhoogd, doen de grootbanken dat niet. DNB ziet weliswaar dat spaarders ‘hun bank trouw blijven’, maar dat de ‘onvrede in de samenleving over de hoogte van de spaarrente gepaard gaat met de gestegen bankwinsten’. En dat heeft niet alleen gevolgen aan de kant van de spaarders. De rente zorgt ook voor spanningen bij ondernemers, die met hogere rentes op hun leningen zitten. ‘Die hogere rentes zijn aan de ene kant goed omdat banken daardoor hogere winsten kunnen rapporteren, maar aan de andere kant kan het ook leiden tot betalingsproblemen, zowel bij particulieren als bij zakelijke klanten’, zegt directeur toezicht van DNB Steven Maijoor
Grote schade pensioenfondsen
Pensioenfondsen maken zich zorgen over mogelijke aanspraken van schijnzelfstandigen nadat de Hoge Raad heeft beslist dat maaltijdbezorgers van Deliveroo met terugwerkende kracht aanspraak hebben op pensioen. Volgens schattingen van de Pensioenfederatie kan de schade voor de fondsen oplopen tot 1,3 miljard euro. Ruben van Arkel, arbeidsrechtenadvocaat bij Sparkel Advocatuur & Mediation, bevestigt de legitieme bezorgdheid van pensioenfondsen. In Nederland zijn er aanzienlijk veel schijnzelfstandigen, die weliswaar als zzp’er geregistreerd zijn, maar in werkelijkheid een arbeidsovereenkomst hebben. Dit impliceert dat zij recht hebben op pensioenvoorzieningen, aldus Van Arkel. Hij benadrukt dat er een reële kans bestaat dat veel mensen feitelijk een arbeidsovereenkomst hebben en mogelijk aanspraak kunnen maken op deelneming in een pensioenfonds.