Bron: www.bnr.nl dd. 25 feb. 2024

Financieel•25 feb 07:00•Aangepast op 25 feb 10:08

Kosten voor zonnepanelen omhoog, Duitsland stelt economische verwachting ‘dramatisch’ bij 

Auteur: Remy Kock

Steeds meer zonnepaneelhouders zien de kosten stijgen. Meerdere energieleveranciers hebben namelijk de tarieven verhoogd voor huishoudens met zonnepanelen. En ook in Duitsland draait het minder lekker. De Duitse regering heeft haar groeiverwachting voor dit jaar scherp naar beneden bijgesteld tot slechts 0,2 procent. Bij een eerdere berekening werd nog uitgegaan van een economische groei van 1,3 procent.

BNR zet het belangrijkste economische nieuws van deze week voor jou op een rij zodat je volledig op de hoogte bent.

Steeds meer zonnepaneelhouders zien de kosten stijgen. Meerdere energieleveranciers hebben de tarieven verhoogd voor huishoudens met zonnepanelen. En ook in Duitsland draait het minder lekker. De Duitse regering heeft haar groeiverwachting voor dit jaar scherp naar beneden bijgesteld tot slechts 0,2 procent. Bij een eerdere berekening werd nog uitgegaan van een economische groei van 1,3 procent.
Steeds meer zonnepaneelhouders zien de kosten stijgen. Meerdere energieleveranciers hebben de tarieven verhoogd voor huishoudens met zonnepanelen. En ook in Duitsland draait het minder lekker. De Duitse regering heeft haar groeiverwachting voor dit jaar scherp naar beneden bijgesteld tot slechts 0,2 procent. Bij een eerdere berekening werd nog uitgegaan van een economische groei van 1,3 procent. (ANP / ANP)

Doordat Nederland een zeer gunstig klimaat heeft om zonnepanelen aan te schaffen, is het voor een leverancier als Greenchoice nu noodzakelijk om de kosten te verhogen, zegt energiedeskundige Remco de Boer. Hij spreekt van een ‘nieuwe fase in de energietransitie‘. ‘Op twee miljoen daken liggen zonnepanelen en we hebben heel veel zonneparken. We hebben de meeste zonnepanelen per inwoner in de wereld.’ De Boer snapt dat het lijkt alsof mensen nu ‘een boete’ krijgen voor het hebben van zonnepanelen, maar zo steekt het niet elkaar, benadrukt hij. ‘Ze krijgen gewoon iets minder voordeel dan het grote voordeel dat ze op dit moment hebben.’

Tegenvaller

Huishoudens gaan er de komende tijd in elk geval tientallen euro’s per maand op achteruit. Demissionair minister voor Energie Rob Jetten zag namelijk zijn voorstel om de salderingsregeling voor zonnepanelen af te bouwen in de Eerste Kamer sneuvelen. En die tegenvaller resoneert ook in de Nederlandse samenleving, die daarvoor op zal draaien. De huidige regeling veroorzaakt namelijk een gat van 2,8 miljard euro op de begroting, en draagt bij aan de netcongestie.

Lees ook | Huishoudens tientallen euro’s achteruit door voortbestaan salderingsregeling

Duitsland

Ook Duitsland heeft economische problemen. Het land kampt al tijden met een economische neergang, zei een overheidsfunctionaris tijdens een persbijeenkomst in Berlijn. Derhalve is er besloten om de economische verwachtingen dramatisch bij te stellen. Het laatste kwartaal van vorig jaar kromp de Duitse economie met 0,3 procent.

Lees ook | Duitsland stelt economische verwachtingen dramatisch bij

Naar verwachting komt er in het eerste kwartaal van dit jaar opnieuw een krimp, waardoor Duitsland officieel in een recessie terecht zou komen. De groeiverwachting voor dit jaar is scherp naar beneden bijgesteld tot slechts 0,2 procent. Bij een eerdere berekening werd nog uitgegaan van een economische groei van 1,3 procent.

Nederland

Na het lezen van recente rapportages van onder meer de OESO, het IMF en DNB zou je denken dat ook de Nederlandse economie er bepaald niet rooskleurig voor staat. Volgens econoom Arnoud Boot valt dat reuze mee en zijn de cijfers verre van verontrustend, zolang je maar naar de juiste zaken kijkt.

Lees ook | ‘Het gaat helemaal niet slecht in Nederland’

‘In termen van welvaart per hoofd van de bevolking gaat het helemaal niet slecht in Nederland, vergeleken met de landen om ons heen. Een belangrijke maatstaf is het besteedbare inkomen per hoofd van de bevolking. En wat blijkt: dan staan we huizenhoog, hoger dan Duitsland, Frankrijk, België en het Verenigd Koninkrijk. Als je kijkt naar de rankings over de tijd, zoals bijvoorbeeld de Youth Development Index, een veel bredere maatstaf die gaat over gezondheid, dan zie je dat Nederland het in vergelijking met Frankrijk veel beter heeft gedaan. Nederland en Frankrijk stonden dertig jaar geleden allebei rond plaats 8. Wij staan nu nog steeds op plaats 8, Frankrijk staat niet eens meer in de top 25′, zegt Boot.

Productiviteit

Desalniettemin moet Nederland zich meer inspannen om de arbeidsproductiviteit te verhogen. Daarvoor pleit econoom en columnist Heleen Mees. Ze wijst erop dat veel buurlanden een veel hogere arbeidsproductiviteit hebben dan wij.

Lees ook | ‘Nederland, doe wat aan die lage arbeidsproductiviteit’

‘De groei van de arbeidsproductiviteit blijft al tien jaar achter op die van de Verenigde Staten, maar ook van omringende landen als Denemarken en Duitsland’, zegt Mees. Dat is volgens de econoom zorgelijk. ‘ De groei van de arbeidsproductiviteit hebben we nodig om welvarender te worden en om onze verzorgingsstaat in stand te houden.’


Geplaatst

in

door

Tags: