Bron: www.energie-nederland.nl, dd. 27 feb. 2024


home
 / energietransitie

Het Advies van de Week #6 – Benut de enorme potentie van de Noordzee: voor aardgasproductie, windenergie en waterstof

Wat bedoelen we hiermee? 
Aardgas
Op dit moment is Nederland voor 75% afhankelijk van import voor haar energievoorziening. Eigen productie van windenergie en waterstof kan deze afhankelijkheid op de lange termijn verkleinen. Aardgas op de Noordzee blijft tot die tijd noodzakelijk. Nederland heeft strengere gasproductie eisen waardoor minder CO2 vrijkomt dan bij importgas en het hoeft niet over duizenden kilometers getransporteerd te worden. Nederlands gas is daarom beter voor het klimaat dan bijvoorbeeld schaliegas vanuit Amerika. 

Windenergie
Nederland heeft door haar ligging aan de Noordzee een enorm potentieel om betaalbare en schone energie te produceren. Nederland heeft voor wind-op-zee (voor opwek van elektriciteit) verschillende doelen gesteld: 21 gigawatt (GW) in 2031, 50GW in 2040 en 70GW in 2050. Dat is een enorme opgave aangezien er op dit moment 4,5GW aan offshore windenergie vermogen is. Er zijn dus nog veel zaken nodig om de toekomstige doelen te bereiken.  

Waterstof 
Daarnaast moet de productie van groene waterstof een zetje in de rug krijgen. Groene waterstof kan bijvoorbeeld uitkomst bieden als industriële processen niet eenvoudig te elektrificeren zijn. Offshore windenergie kan dienen als bron voor het produceren van groene waterstof. Op dit moment is groene waterstof nog veel duurder dan grijze waterstof. Daarom is er geen vraag naar. De onrendabele top moet worden afgedekt om groene waterstof, en deze veelbelovende keten, van de grond te krijgen.  

Waarom nu? 
Er zijn onlangs twee momenten geweest waar onze voorzitter Cora van Nieuwenhuizen het belang van waterstof heeft bepleit. Op 20-22 februari vond E-World Energy & Water plaats in Essen. Vertegenwoordigers van de energie-industrie kwamen bij elkaar om hun visie op het toekomstige energiesysteem te delen. Energie-Nederland nam uiteraard ook deel aan E-World waar onze voorzitter samen met Kerstin Andreae (Voorzitter BDEW) gesproken heeft over het belang van waterstof

Vandaag (27 februari) schoof Van Nieuwenhuizen aan bij Goedemorgen Nederland op WNL om te spreken over de kansen en uitdagingen van waterstof productie o.a. op de Noordzee. 

*Eén van de 10 adviezen die Energie-Nederland aan de nieuwe Tweede Kamer stuurde. De komende periode lichten we deze, afhankelijk van de actualiteiten, één voor één toe.   

De leden van Energie-Nederland

Energie-Nederland is dé branchevereniging voor alle partijen die stroom, gas en warmte produceren, leveren en verhandelen. Onze 80 leden zijn actief in hernieuwbare en niet-hernieuwbare energie en bieden verschillende diensten aan. Onze leden bedienen samen vrijwel de hele Nederlandse energiemarkt. Onder onze leden zijn veel innovatieve partijen en nieuwkomers op de markt. Daarnaast zijn onze leden actief met het ontwikkelen in implementeren van duurzame initiatieven.

Onze leden van A tot Z,

Klik op de naam van het bedrijf voor informatie.

AllureNRG
Aspo
Awesems-Energie
Bam
BMC Moerdijk
bp
Cleanenergy
cns
cogas
comcam
devo
dubotechniek
duurzaamopgewekt
ecofocus
econic
elix
eneco
Energiek B.V.
energiemarke
energy
energyhouse
energypool
energyzero
Enerjisa Commodities B.V.
engie
ennatuurlijk
EP Netherlands B.V.
equans
Equinor
essent
eteck
frankenergie
gasterra
Green Wave Energy
greenchoice
Groendus
gulf
hollandseenergiemaatschappij
hvc
ikehu
innax
innova
jord
kikkerenergie
klimaatgarant
Lion Storage
mainenergie
mega
meppelenergie
mw
nebraspower
neptune
newenergy
nextenergy
nieuweenergie
nieuwestroom
nutsgroep
OneDyas
onyxpower
orsted
Phoen’x Energy B.V.
powerpeers
primaenergie
pureenergie
pvned
rwe
sefeenergy
sefemarketing
servicehouse
shellenergy
svp
terzake
tibber
totalenergie
unica
uniper
vaanster
vanhelder
vattenfall
vrijopnaam
warmtestad
wingas
Lid worden?

Hier leest u er alles over

Onze leden van A tot Z


Geplaatst

in

door

Tags: