Nieuws
Zo vermijd je terugleverkosten voor zonnepanelen (3 opties)
Koen Kuijper
15 februari 2024 309 reacties
Doordat de salderingsregeling niet wordt afgebouwd, blijft het voor huishoudens gunstig om hun goedkope stroom in de zonnige maanden weg te strepen tegen de dure stroom die ze in de donkere maanden van het jaar afnemen.
Echter, energieleveranciers lijken hier nu zelf een stokje voor te steken. Verschillende energiebedrijven zouden op zoek zijn naar een ‘geschikte oplossing’ om de kosten van het salderen ‘eerlijker’ te verdelen.
Dat terugleverkosten, zoals bij Vandebron en Budget Energie, de nieuwe standaard worden voor huishoudens met zonnepanelen, sluit ik dan ook niet uit.
Terugleverkosten voorkomen
Gelukkig kan jij als consument zelf iets doen om te voorkomen dat je straks terugleverkosten moet gaan betalen.
Hieronder bespreek ik drie opties en nog een out-of-the box bonustip. Optie 2 paste ik onlangs zelf toe.
Optie 1: Zonnestroom zelf gebruiken
De terugleverkosten stapelen zich op voor iedere kilowattuur aan opgewekte elektriciteit die je niet direct in je huishouden kwijt kunt.
De meest eenvoudige manier om terugleverkosten te voorkomen, is dus door zoveel mogelijk van je opgewekte elektriciteit direct op te maken.
Eén zonnepaneel levert snel 350 Wattuur op als de zon schijnt. Als je er 8 hebt moet je in één uur dus 2,8 kilowattuur uur verbruiken om niet terug te leveren. Dat is vrij veel. Een koelkast verbruikt bijvoorbeeld maar zo’n 25 tot 35 Watt, ofwel 0,025 tot 0,035 kWh per uur.
Het idee is dus om apparaten in te schakelen die veel stroom verbruiken, maar waar je ook wat aan hebt.
Voorbeelden:
- Wasmachine en droger
- Airco (koelen of verwarmen)
- Warmtepomp (die soms ook kan koelen)
- Elektrische boilers
- Laadpaal voor elektrische auto
Een andere optie is een thuisbatterij waarbij je de opgewekte stroom overdag op een ander moment kunt inzetten. Maar die zijn momenteel nog duur en hebben een te lange terugverdientijd.
Optie 2: Langdurig energiecontract afsluiten
Een andere interessante strategie tegen mogelijke toekomstige kosten, zoals terugleverkosten, is het afsluiten van een langdurig vast energiecontract. Het liefst voor twee of drie jaar.
Op deze manier zet je de leveringsvoorwaarden voor het terugleveren van zonnestroom aan het net vast, wat bescherming biedt tegen toekomstige wijzigingen, zoals de invoer van terugleverkosten.
Een twee- of driejarig contract in combinatie met zonnepanelen – en zonder terugleverkosten – is echter zeer schaars.
Alleen de onderstaande bedrijven bieden op dit moment (15 februari 2024) zo’n contract aan:
- Vattenfall (3 jaar vast) – niet meer beschikbaar
- Delta (3 jaar vast)
- Clean Energy (3 jaar vast)
- Mega (2 jaar vast)
Ik heb zelf ook zonnepanelen op mijn dak liggen en heb deze week besloten om mijn stroomcontract bij Vattenfall onder te brengen. Gas heb ik los geregeld via Engie, omdat zij mij destijds de laagste gasprijs boden: 1,185 euro per kuub.
Let op: deze methode werkt niet als de overheid straks alsnog de salderingsgsregeling gaat afbouwen. Je energiecontract is altijd onderhevig aan de wetgeving.
Optie 3: Dynamisch contract
Een laatste alternatief is om een dynamisch contract af te sluiten voor stroom (en gas). De kans dat dynamische energie-aanbieders terugleverkosten gaan invoeren, acht ik nihil.
Bij een dynamisch energiecontract heb je namelijk te maken met (sterk) wisselende uurprijzen voor elektriciteit. Vooral tijdens de zomermaanden, wanneer je zonnepanelen het meeste energie opwekken, zijn de elektriciteitsprijzen doorgaans lager dan in de avonduren.
Door als gebruiker strategisch om te gaan met je energieverbruik, kun je hier voordeel uit halen. Dit sluit aan bij het eerder genoemde advies (optie 1) om zoveel mogelijk zelf opgewekte stroom te gebruiken. Bij een contract met dynamische prijzen wordt dit nog aantrekkelijker, omdat je exact weet op welke momenten de kosten voor elektriciteit het laagst (en het hoogst) zijn.
Bonus: neem een modelcontract
Een out-of-the-box optie is het kiezen voor een modelcontract. Dit is een variabel energiecontract met verregaande standaardisering. De tarieven kunnen wijzigen op 1 januari en 1 juli.
Bij alle leveranciers bestaat de opbouw van het modelcontract uit dezelfde onderdelen, titels, volgorde en bewoordingen. De algemene voorwaarden zijn volgens het model van Energie-Nederland.
Terugleverkosten zie je niet terug in een modelcontract. Dat is ook niet gek, want het modelcontract werd al in 2012 vastgesteld.
Kortom, je kunt dus gewoon bij Budget Energie of Vandebron een modelcontract afsluiten, waarbij je niet te maken hebt met terugleverkosten.
Mogelijk nadeel
Het belangrijkste nadeel van een modelcontract is dat de tarieven vaak een stuk hoger liggen dan de tarieven die leveranciers online aanbieden. Nu maakt dat weinig uit als je alleen een stroomcontract afsluit en je je eigen verbruik volledig kunt salderen.
Benieuwd naar de actuele status van terugleverkosten bij de energieleveranciers? Een overzicht met alle leveranciers die op dit moment terugleverkosten hanteren (en welke niet) vind je hier.