Installatie warmtepomp kan duur uitvallen: woningeigenaren maken zich zorgen
wo 21 februari 13:00
Te beluisteren via de Podcast!
Veel mensen die hun huis nog verwarmen met een CV-ketel zullen zich de vraag hebben gesteld: moet ik nu wel of geen warmtepomp aanschaffen? Voor veel huiseigenaren zal het antwoord nee zijn, omdat de kosten te hoog zijn. Zo ook voor Gerjo van Eijnsbergen uit he Overijsselse Hasselt, die te gast was bij Geld of je leven.
Is het verstandig om een warmtepomp te nemen? (20 februari 2024) – Geld of je leven.
De vraag of hij een warmtepomp wilde aanschaffen, houdt Van Eijsbergen al best lang bezig, vertelt hij. Hij sprak verscheidene adviseurs. “Een jaar of zes geleden ging ik naar een koopwoning. Dat huis was vrij goed geïsoleerd en we hadden zonnepanelen, dus toen hebben we erover nagedacht hoe we nog duurzamer konden leven.” Een aannemer sprak van 40.000 à 45.000 euro voor zijn situatie: een stuk meer dan de kosten van de warmtepomp alleen, want er moest veel aan zijn huis aangepast worden. Te duur, vond Van Eijnsbergen.
Toen in 2022 de energieprijzen de pan uit rezen, besloot hij weer te gaan onderzoeken of de installatie van een warmtepomp een goed idee zou zijn. Een aannemer wees echter zijn verzoek af omdat de buitenunit te dicht bij de buren zou staan. “Hij was bang voor claims, omdat de geluidsnormen werden overschreden.” Van Eijnsbergen gaf nóg niet op: hij vroeg ook nog advies aan een energiecoach van de gemeente, maar ook die kwam met een bedrag van 40.000 euro.
Meepraten over dit onderwerp? Dat kan op het platform DIT via deze link.
Waarom is het zo duur?
Energie-adviseur Sander Toering, specialist op het gebied van warmtepompen, herkent zich in het verhaal van Van Eijnsbergen. “Je hebt heel veel verschillende soorten warmtepompen en de randvoorwaarden kunnen nogal verschillen”, vertelt hij.
Warmtepompen verschillen nogal van prijs. Voor een gemiddelde lucht-waterwarmtepomp betaal je volgens Milieu Centraal ongeveer 6.000 euro, een volledig elektrische lucht-waterwarmtepomp kost je zo’n 12.000 euro en voor een bodem-waterwarmtepomp ben je al gauw 30.000 euro kwijt. Op deze kosten kan ook nog een subsidie worden aangevraagd, waardoor de kosten lager uitvallen.
Afhankelijk van de woning kan de rekening echter flink hoger zijn, vertelt Toering. Bij Van Eijnsbergen was dat bijvoorbeeld het geval: hij moest meer zonnepanelen laten leggen, de meterkast moest worden aangepast, de radiatoren moesten worden vervangen en hij moest zijn keuken aanpassen om op inductie te gaan koken. Dit zal niet voor iedereen gelden. Een andere warmtepompeigenaar meldt aan Geld of je leven dat hij voor 3.500 euro een full electric warmtepomp installeerde in zijn jaren ’60-huis. “Ik heb de facturen om dit aan te tonen”, voegt hij eraan toe.
Toering raadt mensen aan om naar het energieloket van de gemeente te gaan om zo achter de eventuele kosten te kopen.
Herrie
Niet alleen de hoge prijs geeft mensen kopzorgen. NPO Radio 1-luisteraar Jeannette ergert zich behoorlijk aan het geluid dat de buitenunit van haar pomp produceert. “We hebben continu het gevoel dat er een wasmachine aan het centrifugeren is”, vertelt ze. Toering hoort vaker klachten over geluidsoverlast, maar wijst erop dat dit vaak komt omdat de warmtepomp op een verkeerde plek is geplaatst. Je kunt dit dus voorkomen.
Het lawaai van buitenunits (zie foto onder) is sowieso een hot issue. “Dat is nummer één van de onderwerpen waar ik vragen over binnenkrijg”, vertelt Toering. Dat is logisch, vindt hij, want vroeger waren de regels niet zo streng. Een warmtepomp mocht overdag 65 dB produceren, wat behoorlijk luid is. “We wonen in Nederland dicht op elkaar, dus sinds 2021 zijn de regels in Nederland strenger. De geluidsproductie is nu heel minimaal.”
Gerjo van Eijnsbergen is vooralsnog niet overtuigd. Het blijkt duur en hij wil geen gedoe met de buren. “Tja, misschien moet ik het doen vanuit mijn verantwoordelijkheid naar de toekomst”, peinst hij.
foto: ANP
Een buitenunit van een warmtepomp