© Astrid Gast | Dreamstime.com
20 maart 2024
SolarEdge ONE ‘live’ in Nederland, eigenaar zonnepanelen kan geld besparen
SolarEdge heeft zijn energiemanagementsysteem SolarEdge ONE in Nederland ‘live’ gezet. Daarmee kunnen zonnepaneeleigenaren met een thuisbatterij én een dynamisch energiecontract per direct kosten besparen.
SolarEdge kondigde afgelopen november de komst van SolarEdge ONE aan. Het energiemanagementsysteem stelt consumenten met een SolarEdge pv-omvormer, batterij en een dynamisch energiecontract in staat om volledig geautomatiseerd hun jaarlijkse energiekosten wezenlijk naar beneden te brengen, ook nu de salderingsregeling voorlopig gehandhaafd blijft.
Pauzeknop
Vooruitlopend op de livegang van SolarEdge ONE in Nederland introduceerde het bedrijf afgelopen december al een ‘pauzeknop’ voor zonnepaneeleigenaren. Daarmee kunnen huiseigenaren met een dynamisch energiecontract hun zonnepanelen tijdelijk uitschakelen als de stroomprijzen negatief zijn.
‘Met SolarEdge Home bieden we een ecosysteem aan voor het kostenefficiënt optimaliseren van de back-up, productie, opslag en gebruik van zonnestroom’, vertelt Christophe Spaans, countrymanager Benelux. SolarEdge ONE, dat nu is gelanceerd, is daar onderdeel van. Dit energieoptimalisatiesysteem zorgt ervoor dat consumenten met een SolarEdge-omvormer, thuisbatterij en een dynamisch energiecontract volledig geautomatiseerd hun jaarlijkse energiekosten flink kunnen verminderen, wat betekent dat de huiseigenaar zijn leefgewoonten niet hoeft te veranderen.’
Scenario’s gesimuleerd
SolarEdge ONE optimaliseert het energiebeheer van een woning aan de hand van diverse variabelen. Zo voorspelt het de stroomproductie van de zonnepanelen op basis van actuele weersvoorspellingen en het historisch verbruik van een huishouden. Daarnaast is het gekoppeld aan de day-aheadmarkt voor dynamische energiecontracten. Zo kent het systeem ook de inkoop- en verkoopprijs van elektriciteit 24 uur van tevoren. Op basis van die gegevens en de prioriteiten en behoeften van het specifieke huishouden, beslist SolarEdge ONE dagelijks bijvoorbeeld meermaals over afname van en teruglevering aan het stroomnet en het laden en ontladen van de batterij.
SolarEdge simuleerde eerder al de kosten van huishoudens met een dynamisch energiecontract op 50 locaties in Nederland, bij particuliere klanten met een jaarlijks stoomverbruik van 2 tot 16 megawattuur. Daarbij werden 4 verschillende scenario’s gesimuleerd. Bij de extreme energietarieven van 2022 is dat een gemiddelde cumulatieve besparing van 560 euro en met de enigszins ‘genormaliseerde’ stroomprijzen van 2023 is dat 388 euro. ‘Daarmee is de waarde van SolarEdge ONE in combinatie met een thuisbatterij in heldere cijfers onderbouwd’, aldus Spaans. ‘Dat is dus ook erg interessant voor veel huishoudens. Wij zijn een van de eerste zonne-energiebedrijven die zo’n systeem voor energieoptimalisatie aanbieden als onderdeel van een slim geïntegreerd energiesysteem voor woningen. Een mooie functionaliteit in ons systeem is wat wij noemen negatieve tariefoptimalisatie. Die kan de consument met één druk op de knop inschakelen. Met deze pauzeknop bepaalt de consument zelf met welke extra kosten het systeem rekening moet houden. Negatieve energieprijzen zijn niet altijd negatief, bijvoorbeeld door energiebelasting en transportkosten. Indien er geen thuisbatterij is geïnstalleerd, stoppen we de productie. Daarnaast brengt het gebruik van SolarEdge ONE geen extra kosten met zich mee. Gebruikers hoeven geen extra hardware te installeren of een abonnement voor deze dienst af te sluiten. Het is gratis.’